Maak nu een afspraak

U kunt uw afspraken plannen via de website, telefonisch of per e-mail.

Feit of fabel?

In ‘ feit of fabel’ kom je er eindelijk achter wat waar of niet waar is rondom het thema auto’s.
In deze editie:
Verbruikt je auto meer brandstof wanneer je de airco aan hebt staan?

Het antwoord op deze vraag is een simpele JA. 

Bij het aanzetten van de airco wordt de aircocompressor via de elektromagnetische koppeling en riem -aangedreven door de krukaspoelie- in werking gezet. Dit vergt motorvermogen en daarvoor is uiteindelijk brandstof nodig.

Bij testen van het Duitse ADAC komen zij met een handmatig bediende airco op een gemiddelde van +12,5% brandstofverbruik en met een automatisch geregelde airco op +6,25% brandstofverbruik. Terwijl dit bij stekkerauto’s oploopt tot wel 17 procent.

Dit betekent dat op een tank van 50 liter brandstof er circa 3 tot 6 liter brandstof gaat naar het gebruik van de airco.

 

Nu zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen om de airco helemaal niet te gebruiken, want benzine- en energieprijzen zijn aan de forse kant, maar zitten zweten in de auto is ook geen pretje, zeker niet tijdens langere ritten.

Benieuwd hoe je je auto zo efficiënt mogelijk kan koelen (en zo je extra brandstofverbruik kunt beperken)? Hieronder bespreken we 5 tips.

 

Open de ramen
Dit klink natuurlijk onlogisch, want je blaast de net gekoelde lucht tenslotte weer naar buiten. Toch helpt het in sommige omstandigheden. Stap je bijvoorbeeld net in de auto, open dan alle ramen en zet de airco op de hoogste stand, waardoor je warme lucht uit de auto blaast.

Als de ramen dicht zijn moet de airco de aanwezige lucht koelen wat uiteindelijk langer duurt. Voel je dat de temperatuur in de auto snel begint te dalen, doe dan de ramen omhoog.

Hierdoor is de lucht sneller koel en hoeft de airco dus minder hard te werken. Dat scheelt weer in de extra energie, en dus ook in brandstof.

 

Vervang het interieurfilter
Dit zou je eigenlijk met enige regelmaat moeten doen, want het is ongezond om met een vies interieurfilter rond te rijden. Naast vieze lucht, kan een filter ook (gedeeltelijk) verstopt raken door langdurig gebruik en ophoping van stof en andere materialen. Dat komt de luchtstroom in de auto niet bepaald ten goede.

Dat resulteert op zijn beurt weer in een inefficiëntere werking van de airco. Deze moet dan beter zijn best doen om de lucht in de auto te koelen. En dat kost weer meer energie, dus meer brandstof of elektriciteit.

 

Laat de airco eens per jaar reinigen
Wat voor de interieurfilter geldt, geldt ook voor de airco. De verdamper waar de gekoelde lucht doorstroomt kan vies worden, waardoor de optimale werking afneemt. Een reinigingsbeurt kan daarbij dus helpen.

Maar let op, want bij reinigingsbeurten wordt ook vaak ‘het vullen van de airco’ meegenomen. Dit is iets wat eigenlijk niet direkt nodig is. Het advies is om het systeem iedere 3 à 4 jaar opnieuw te vullen, zodat het weer op de juiste druk staat. De airco is een gesloten systeem dat door de jaren wat druk kan verliezen op de koppelingen en anders alleen als er een lek is ontstaan. Een verminderde werking van de luchtkoeler door een tekort aan koelvloeistof wijst dus op een probleem in het systeem dat verholpen moet worden.

Idealiter zou je de airco enkele minuten voor het einde van de reis moeten uitschakelen. Hierdoor kan de verdamper opdrogen en voorkom je schimmelgroei en nare luchtjes. Als extra voordeel raak je hiermee al gewend aan de buitentemperatuur en is het temperatuurverschil niet zo groot als je uit de auto stapt.

  

Gebruik de airco ook op koudere dagen
Als het buiten koud is, heb je de airco logischerwijs niet nodig. Maar toch kan het verstandig zijn om hem ook dan af en toe aan te zetten. Niet alleen helpt het met het drogen van de lucht in de auto, wat onder meer beslagen ramen voorkomt, ook houdt het de rubbers en alle bewegende delen in het systeem gesmeerd.

Hiermee voorkom je dus niet alleen dure reparaties op de lange termijn, ook zorg je er hiermee voor dat de airco optimaal werkt als je hem wel nodig hebt.

 

Gebruik ‘climate control’
Als je climate control hebt, gebruik deze dan op de ingestelde temperatuur. De software die deze systemen aanstuurt zorgt automatisch voor een optimale werking. Hiermee beperk je het brandstof- en energieverbruik van de auto.

 

Heb je nog vragen over jouw specifieke airco-installatie, of wil je een reiniging inplannen? Neem gerust contact met ons op!

Auto073 B.V.
De Schorpioen 13
5215MD ’s-Hertogenbosch
073-8795024

Tips voor de APK

Tips voor de APK

De APK zorgt ervoor dat iedere auto veilig de weg op kan. Wat kun je zélf al doen voordat je je auto naar de keuring brengt? Je leest het hier.

Lees meer
Hoe word je automonteur?

Hoe word je automonteur?

Heb je de ambitie om als vakman of -vrouw je handen uit de mouwen te steken? En altijd al interesse gehad in auto’s? Lees hier over alle opties!

Lees meer
Zomercheck

Zomercheck

Een zomercheck houdt in dat je auto grondig wordt gecontroleerd door onze monteurs, vóór je op vakantie gaat. Maak op tijd je afspraak!

Lees meer