Maak nu een afspraak

U kunt uw afspraken plannen via de website, telefonisch of per e-mail.

Hoe word je automonteur?

Als automonteur heb je een belangrijk beroep. Bijna ieder huishouden heeft tegenwoordig één of zelfs meerdere auto’s die hen veilig en probleemloos van A naar B moet brengen. Als er problemen zijn, moeten die snel en deskundig verholpen worden. Dat doe jij als echte vakman of – vrouw! Maar hoe word je automonteur? Hoe zet je de eerste stap naar een carrière in de autoreparatiebranche?

Als automonteur sta je binnen in de werkplaats waar je werkt met professionele gereedschappen en hulpmiddelen. Eén van de hulpmiddelen is de computer waarmee de data van de auto met intelligente software uitgelezen kan worden op zijn performance. De elektronica in auto’s wordt steeds complexer er komen meer functionaliteiten bij die elektronisch worden uitgevoerd.

Ook moet een auto ieder jaar APK gekeurd worden en heeft daarnaast periodiek onderhoud nodig. Het gevolg hiervan is dat er voldoende uitdagend werk is met nieuwe technische ontwikkelingen. Ga jij deze uitdaging aan? Er zijn verschillende paden die leiden naar de diverse beroepen in de autowerkplaats.

 

Autotechnicus niveau 2
Om automonteur te worden heb je een mbo- of hbo-opleiding nodig in de richting van autotechniek. Gemiddeld duurt een opleiding tot automonteur twee jaar. Er zijn verschillende opleidingen tot automonteur. Zo kun je onder andere kiezen voor een BBL-opleiding; beroeps begeleidende leerweg. Bij de BBL-opleiding werk je 4 dagen in de week en ga je 1 dag per week naar school. Bij een BOL-opleiding (beroeps opleidende leerweg) autotechnicus ga je juist 4 dagen naar school en 1 dag in de week naar stage.

Wanneer je de MBO-opleiding tot automonteur wilt volgen, zijn er een aantal eisen waaraan je moet voldoen. Je hebt een VMBO diploma nodig, dit diploma mag kaderberoepsgericht, theoretisch of van de richting gemengde leerweg zijn. Ook is het mogelijk om de opleiding automonteur te volgen met een overgangsbewijs van het 3e naar 4e leerjaar van havo of vwo.

 

Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen niveau 3
Een stap hoger is de opleiding ‘allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen’. Deze opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 3. Om toegelaten te worden tot deze opleiding heb je meerdere opties:

  • je hebt een vmbo-diploma behaald (kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg);
  • je bezit een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar havo of vwo 4;
  • je hebt een mbo-opleiding niveau 2 afgerond.


 

Technisch specialist personenauto’s niveau 4
Om op het hoogste niveau in de werkplaats terecht te komen is een opleiding van niveau 4 vereist. Met een automonteursopleiding van dit niveau ben je later niet alleen aan het sleutelen, je geeft ook leiding aan collega’s. Voor toelating is een van de volgende diploma’s vereist:

  • een vmbo-diploma (gemengde leerweg of theoretische leerweg);
  • een mbo-diploma niveau 3.


 

APK keurmeester
Ook om APK keurmeester te kunnen worden heb je een opleiding nodig. Je moet hiervoor het examen APK Keurmeester afleggen en deze met succes behalen. Om dit examen te mogen doen moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen.

Om toegelaten te worden tot het examen op de voor opleiding tot APK Keurmeester gelden 2 eisen. Allereerst moet je in het bezit zijn van een MBO-diploma. Dit MBO-diploma moet minimaal niveau 3 zijn. Daarnaast moet je diploma gericht zijn op autotechnicus of automonteur, of een aantoonbaar gelijkwaardig diploma of certificaat zijn.

De tweede eis is dat je een recente verklaring omtrent gedrag kunt afgeven (VOG). Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag wordt gekeken of je strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor je de VOG aanvraagt.

Heb je geen geldig diploma niveau 3, maar wil je toch APK Keurmeester worden? Dan kan het zijn dat je met voldoende werkervaring wel op niveau 3 aan het werk bent. Je kunt je werkervaring vast laten leggen in een EVC certificaat. Dit certificaat is voldoende om te mogen starten voor een opleiding tot APK Keurmeester. Hier staat namelijk in dat je met jouw werkervaring en kennis op niveau 3 uitkomt en mag je het examen tot APK Keurmeester doen.

 

Zo zie je maar dat er diverse functies zijn waar je uit kunt kiezen, wanneer je interesse hebt in deze branche.

Ben je al opgeleid en wil je graag aan de slag bij een leuk bedrijf, zoals Auto073? Check dan eens onze vacatures!

 

Auto073 B.V.
De Schorpioen 13
5215MD ’s-Hertogenbosch
073-8795024

Tips voor de APK

Tips voor de APK

De APK zorgt ervoor dat iedere auto veilig de weg op kan. Wat kun je zélf al doen voordat je je auto naar de keuring brengt? Je leest het hier.

Lees meer
Zomercheck

Zomercheck

Een zomercheck houdt in dat je auto grondig wordt gecontroleerd door onze monteurs, vóór je op vakantie gaat. Maak op tijd je afspraak!

Lees meer