Maak nu een afspraak

U kunt uw afspraken plannen via de website, telefonisch of per e-mail.

Verplichte deeltjesmeting sinds jan’23

Wat houdt een deeltjesmeting in?
Sinds 1 januari 2023 is het voor alle auto’s met een roetfilter verplicht om een deeltjestest uit te (laten) voeren.

Het roetfilter is een onderdeel van het uitlaatsysteem en houdt de schadelijke fijnstof tegen. Door het uitvoeren van de deeltjestest worden
de daadwerkelijke fijnstofdeeltjes gemeten. Wanneer er meer dan 1 miljoen deeltjes per kubieke cm gemeten worden, is de werking van het roetfilter niet meer goed en wordt de auto afgekeurd.

 

Moet er bij mijn auto een deeltjestest worden uitgevoerd?
Als het dieselvoertuig volgens het kentekenregister is uitgerust met een roetfilter, dan moet de auto bij de APK aan de eisen van de deeltjestest voldoen.
Hier vindt u een link waar u aan de hand van uw kenteken kunt zien of uw auto een roetfilter heeft -> Link naar RDW Kentekencheck.

  • Vul het kenteken in, klik op ‘ gegevens opvragen’.
  • Klik op het tabblad ‘ motor & milieu’
  • Klik op het kopje ‘uitstoot’.
  • Als er bij categorie ‘Af Fabriek roetfilter APK’ ja staat, moet uw auto de deeltjesmeting ondergaan.

Mijn auto is afgekeurd op de deeltjesmeting. Wat te doen?
Bij uw auto is bij de deeltjestest meer dan 1 miljoen fijnstofdeeltjes per kubieke cm uitstoot gemeten en is hierop afgekeurd.

Roetfiltergegevens verwijderen bij het RDW
Er is een groep voertuigen waar het roetfilter administratief kan worden verwijderd. Hierdoor hoeft de auto de deeltjestest niet te ondergaan en
kan deze toch worden goedgekeurd.

Bij de volgende voertuigen kan het roetfilter administratief worden verwijderd:
– Personenauto’s met een datum eerste toelating vóór 1 januari 2017
– Andere voertuigen met een datum eerste toelating vóór 1 januari 2012, waarvan de uitstoot van deeltjes is gemeten in gram/kilometer
(g/km)
– Andere voertuigen met een datum eerste toelating vóór 31 december 2013, waarvan de uitstoot van deeltjes is gemeten in gram/kilowattuur (g/kWh)

Check hier of uw voortuig in deze categorie valt

Nadat het roetfilter is verwijderd moet u wel fijnstoftoeslag betalen en kan het zijn dat uw auto in een andere emissieklasse valt.
Op de site van het RDW kunt u een aanvraag doen voor het administratief verwijderen van het roetfilter -> Link naar RDW – roetfilter verwijderen

Kan ik zelf iets doen om de deeltjesuitstoot te verminderen?
De oorzaak van teveel fijnstof uitstoot kan worden veroorzaakt door een defect roetfilter, een motorprobleem of beide.
Als de roetuitstoot maar marginaal boven de toegestane grens ligt, is het de moeite waard om een diesel injectie cleaner toe te voegen aan de tankinhoud. Dit zorgt voor reiniging van het brandstofsysteem.
De meest voorkomende reden voor het defect raken van het roetfilter is thermische overbelasting. Meestal is dit het gevolg van regeneraties die niet goed op gang komen bij lage voertuigsnelheden. Het is belangrijk om een goede diagnose te stellen door een ervaren garage, zodat de werkelijke oorzaak verholpen kan worden. Vaak is het vervangen van het roetfilter een tijdelijke oplossing als niet de oorzaak van het defect raken van het roetfilter wordt achterhaald.

Kan ik ook een losse deeltjesmeting laten uitvoeren?
Een defect roetfilter kan voor hoge reparatiekosten zorgen. Bij de aankoop van een gebruikte auto is het dus belangrijk om te weten of het roetfilter in goede staat is.
De deeltjesmeting is de enige manier om de werking van een roetfilter te kunnen controleren. Daarom kunt u bij ons een losse deeltjesmeting uit laten voeren. De kosten hiervoor zijn € 22,50 incl. BTW.

Meer weten of een afspraak maken? U bent van harte welkom!

Auto073 B.V.
De Schorpioen 13
5215MD ’s-Hertogenbosch
073-8795024

Even voorstellen: Stef

Even voorstellen: Stef

Stef van den Bighelaar loopt stage bij Auto 073. Hij vertelt je graag meer over zijn achtergrond en wat hij nog wil leren in de toekomst. Lees mee!

Lees meer
Fijne feestdagen!

Fijne feestdagen!

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een fantastisch 2023! Na de kerst gaan wij er even tussenuit en zien jullie graag weer in het nieuwe jaar.

Lees meer